Това е рецепта как предварително изсушена хлебна закваска да се реактивира за да се ползва за месене на хляб.

Необходими са:

  • 1 с.л. – хлебна закваска, изсушена.
  • 2 с.л. – брашно.
  • 1-2 с.л. – вода.

Закваската се приготвя в буркан или голяма чаша: половин-един литър вместимост. Трябва да може да се покрива.

1 супена лъжица изсушена хлебна закваска се смесват с 2 с.л. брашно и се добавят 1 до 2 с.л. студена вода за да се получи гъста каша. Разбъркват се добре и се оставят така 10-12 часа.

След това на всеки 10-12 часа се добавят 2 с.л. брашно и 1 с.л. студена вода. Количествата не са абсолютно критични, важното е да се получава гъста каша.

След повтаряне на цикъла 3-4 пъти, т.е. около 2 дена, сместа трябва да започне да удвоява обема си. Това значи, че е готова за ползване.

Така подготвената закваска може да се съхранява в хладилник до 2-3 дена докато стане време да се ползва за месене на хляб. Ако се случи да не се ползва трябва да се изсипе част от нея като се остави само 3-4 с.л. и се захрани с брашно и вода.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s